lauantai 27. syyskuuta 2014

Kivaa Paracordista: koiran talutushihna cobra knot (polypropeeniköysi)

Ei pelkoa toverit...
sillä tämä blogi ei ole vielä siirtynyt täysin muihin aiheisiin kuin koiriin. Lilly kasvaa ja kehittyy niin kauheaa vauhtia tällä hetkellä, etten yritäkkään pysyä blogipäivityksillä sen perässä. Nyt sille on alkanut kehittymään ensimmäisiä "isojen koirien" ja molossien piirteitä. Maan kuopimista, vahtimista yms. Meille on voiman ja massan kiertymisen seurauksena tullut pieniä ryppyjä rakkauteen, vaikka hihnakäyttäytymiseen on yritetty panostaa ihan alusta asti. Sen takia kävin lainaamassa kirjastosta pari hyvin erinlaisia mielipiteitä herättävää kirjaa, jos niistä jotain apua olisi. Siitä kuitenkin lisää myöhemmin.

Nyt kun tytölle on tullut massaa ja voimaa, sekä taluttajan vierellä kulkemista harjoitellaan ahkerasti, aloin unelmoimaan paksusta ja lyhyestä taluttimesta. Sattumalta biltemassa silmään osuin hullun halpaa polypropeeniköyttä ja hypistelyn perusteella se oli lähes samaa tavaraa kun paracord. Murtolujuus tässä bilteman polypropeeniköydessä on "vain" 120 kg, mutta muuten paracord ja bilteman polypropeeni ei ensisilmäyksellä tuntunut juuri eroavan toisistaan. Siksi päätin ottaa kokeiluun tämän uuden löydöksen. Hintaa oli 30 metrillä n.3 euroa, eli hintaero paracordiin on huima. Biltemasta löytyy myös hyvä valikoima erinlaisia lukkoja ja päädyin tälläiseen helppoon jousilukkoon tällä kertaa.


Joidenkin mielestä 150 cm talutin tuntuu liian lyhyeltä, varsinkin näin isolle koiralle. Mutta nyt parin käyttökerran jälkeen voin sanoa että koiran hallinta lyhyellä hihnalla on huomattavasti helpompaa, etenkin paikassa missä on paljon ihmisiä. Lisäksi näin lyhyt talutin ei sotkeudu koiran jalkoihin. Myös cobra knot punoksella tehtynä hihnasta tulee mukavan paksu ja tukeva käteen.

150 cm pitkään cobra knot tyylillä punotuun taluttimeen tarvitset:

-n. 18 metriä paracord/polyporopeeni narua
-haluamasi mallise lukon n. 3-4 cm leveällä kannalla (myös 2cm riittää)
- terävät sakset
-pinsetit, pihdit yms. päättelyä varten
-sytkärin

Ohjeet cobra knot punontaan löytyy aikasemmasta postauksesta täältä. Ohjeet taluttimen punontaan löytyy myös TIAT:ilta tästä , mutta videon punontatyyli on hieman erinlainen verrattuna käyttämääni. Itse aloitin punonnan hihnan kahvaosasta, jolloin punonnan loppuliitos jäi taluttimen lukko-osaan ja taluttimen kahvaosasta tulee varmasti tukeva ja kestävä. Englanninkieliset ohjeet käyttämääni punontatapaan löytyy tästä, mutta aloittelialle TIAT:in videolla esitetty punontatapa voi olla helpompi.



Itse aloitin punonnan käyttämällä koko 30 metrin narurullaa. Mittasin nauhan keskikohdan niin että molemmat pätkät jäivät saman pituisiksi (15 metriä), sitten pujotin narun keskikohdan muutaman kerran lukon ympäri ja lopuksi pujoitin molemmat (15m) narun päät lukon ympärille syntyneen lenkin läpi, jolloin syntyy yllä olevan kuvan tapainen tuotos. (Katso lisäohjeita täältä!) Syy miksi kiepautin narua lukon kannan ympäri useampaan kertaa on se, että näin leveää lukkoa käytettäessä naru ei pääse kieppunaan ja heilumaan lukon kannassa kun se on kipeutettu leveämmin kiinni kantaan. Jos käytät pienempää lukkoa lisäkieputtelu ei ole tarpeen. Voit vain viedä narujen keskikohdan kannan ympäri ja vetää molemmat jäävät päät (15m) siitä läpi. Koska nyt minulla oli systeemi jonka keskikohdassa on lukko ja molemmissa päissä 15 metriä narua, piti minun jotenkin helpottaa työskentelyä. Joten suoristin ja kieputin omille rullille molemmat 15 metrin pätkät. Jos käyttää näin isoja pätkiä kuten minä, kannattaa naru siistiä rullalle tai muuten sinulla on pian iso kasa solmuja. Rullat kannattaa varmistaa kiinni vaikka ponnareita käyttäen.

Seuraava vaihe oli mitata hihnan haluttu pituus. Nyt sinulla on siis lukko josta lähtee kaksi nauhaa alaspäin. Mittaa lukon kärjestä taluttimen haluttu pituus, molemmat narut mukana pitäen. Muista huomioida mitattaessa kahvan koko. Itse mittasin 150 cm johon kuuluu myös n. 15 cm kahvaosuus. Kun olet mitannut haluttavan pituuden, kannattaa se merkata esimerkiksi hiuspinniä tai klemmaria käyttäen, niin että laitat molemmat narunpätkät yhteen halutusta kohdasta. Tämä helpottaa huomattavasti seuraavan vaiheen työskentelyä. Nyt minulla on lukosta katsottuna 150 cm pätkä jonka alkamiskohdan olen merkannut pinnillä. Seuraavaksi kiepautan hihnan päähän tulevan käsilenkin niin, että pinnillä merkattu kohta tulee hihnan varren päälle haluamaasi kohtaan (katso alla oleva hieno paint kuva).


Tämän jälkeen alkaa punonnan vaikein kohta. Vaihe on vaikea selittää, mutta se on käytännössä helppo kun sen kerran ymmärtää. Eli kun aloitat punonnan et aloita siten kuten normaalisti, eli tässä tapauksessa hihnan varsiosaa pitkin. Vaan punot tulevan kahvan suuntaisesti kahta "alapuolelle" jäävää naruparia pitkin. Eli aloitamme kahvan alapuolelle jäävää osaa pitkin ja sitten siirrymme kohti pinnillä merkittyä kohtaa, kuitenkin niin että punot kahvan pään kiinni varteen. Tämä kohta voi olla todella vaikea, mutta kun saat pinnillä merkityn pään punottua kiinni varteen ja jatkettua kahvan suuntaisesti vähän matkaa, voit irroittaa pinnin ja kahva pysyy tukevasti itse paikoillaan. Jos tämä aloitus tuntuu mahdottomalta, kannattaa koittaa aiemmin linkittämäni videon punontatapaa lukkopäästä alkaen. Tällä "vaikeammalla" tavalla saamme kahvan tehtyä yhdestä kokonaisesta palasta ja siitä tulee varmasti kestävä.



Kun olet saanut punottua koko kahvan mitan, yritä punoa mahdollisimman lähelle hihnan varsiosaa. Sitten vain jatketaan punomista hihnan kahta varsinarua pitkin. Tässä kohtaa varren ja käsilenkin liitoskohta kattannaa vetää aika napakalle, mutta kohtuudella jotta kahvaan jää hieman joustovaraa. Sitten vain punotaan nauha loppuun asti. Kun olet saanut punottua melkein lukolle asti, kannattaa jo punottua naruriviä vetää hieman lukosta pois päin, jolloin punos tiivistyy ja saat punottua mahdollisimman lähelle lukkoa. Itse päättelin työn niin että kiepsautin molemmat langanpäät vielä kerran lukon kannan läpi ja sitten päättelin narut jo valmiin työn sekaan. Pientä lukkoa käytettäessä voit päätellä narut suoraa työn sekaan. Sekaan päättely tapahtuu niin että raotat pinsettejä/pihtejä käyttäen punonnan raunalle jäävää lenkkiä ja vedät narunpätkän siitä lävitse. Ihan muutama läpiveto riittää kummallekkin narulle. Itse tykkään viimeistellä päättelyn niin että leikkaan langanpäät lyhyeksi ja sulatan ne sytkärin avulla yhteen. Sillä toisin kuin selviytymisrannekkeet en ole ajatellut että purkaisin hihnan tarvittaessa. Ja tämä viimeistely varmasti pitää.

Tadaa..


..nyt meillä on valmis talutin. Toivottavasti ohjeista saa jotain selkoa, tarvittaessa minulta voi kysyä apua. Netistä löytyy myös paljon hyviä vinkkejä punontaan, sen aloittamiseen ja päättelyyn. Taluttimenteko ohjeita löytyy paljon googlen hakusanalla: paracord dog leash.

Kiitos ja mukavia lenkkeilyhetkiä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti