maanantai 21. heinäkuuta 2014

Ei hyvä ruoka pentua pahenna

Pennun ruokinnassa ykkös asia on kasvun ja kehityksen tukeminen. Tämän jälkeen toiseksi tärkein prioriteetti ainakin itselleni on ruuan hinta. Eräs tanskandoggien kasvattaja on kommentoinut että kun koiran nappulan ylittää 3-4 e/kg hinnan, ei laatu enään juurikaan parane. Usein halpoja markettiruokia sorsitaan, vaikka mm. pirkka koirannappulat pärjää hintaansa nähden muiden nappuloiden rinnalla ihan ok. Varmaan kaikista maailman koiranruuista löytyy joltakin jotain huonoa sanottavaa, sillä se on kovin yksilöllistä millainen ruoka sopii millaisellekkin koiralle. Esimerkiksi meidän koirat voi kaikissa mittasuhteissa vallan mainiosti ryttyyn haukutulla HauHaulla kun taas joku saattaa läpipaskoa kalleimmankin erikoisruuan.
On tärkeää totuttaa pentu uuteen ruokaan hitaasti jotta pennun herkkä maha ei menisi sekaisin. Kukaan tuskin haluaa ripulia lattialleen. Osta mieluiten samaa ruokaa aluksi mitä pentu on kotonaan saanut ja lisää uutta ruokaa vähitellen vanhan joukkoon.

Koiranruokaa valikoidessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin proteiinien ja rasvojen pitoisuuksiin. Raakavalkuista tai proteiinia saisi mieluiten olla yli 25 % ja rasvaa lähemmäs 20 %. Koira on lihansyöjä, ja siksi ruokavalion lihapioisuus pitäisi olla aina vähintään 30%. Koiran tärkein energianlähde on rasva!

Koska hinta on minulle ehkä vähän liiankin tärkeä tekijä olen tarkastelun jälkeen valinnut kolme mielestäni parasta ehdokasta markkinoiden edullisimmista nappuloista. Helpoin ja halvin tapa koiran terveyden kannalta on sekoittaa keskenään kalliimpaa ja halvempaa nappulaa, jolloin ravintoarvot pysyvät vielä hyvänä.

Valitsin kolmeksi tarkasteltavaksi nappulaksi jahti&vahdin, pedigreen ja pirkka koiranruuan. Kaikista näistä valitsin tarkasteltavaksi pentu tai junior ruuan.

Pirkka junior koiranruoka 2kg
Suurin valmistusaine: maissijauho
Proteiinia: 28 %
Ravaa: 10 %
Hinta: n. 3e/ 2kg

+halpa hinta
-vähiten rasvaa
-heikot raaka-aineet
-adultissa myös heikot ravintoarvot
  
Pedigree Junior maxi 15kg
Suurin valmistusaine: viljat (mm. riisiä 4%)
Proteiinia: 28 %
Ravaa: 16%
Hinta: n. 30e / 15 kg
+edullinen
+keskiverto raaka-aineet
-pieni rasvaprosentti
-seuraaja adult maxi vain hitusen heikommilla ravintoarvoilla
   
 Jahti&Vahti pentu 10kg
Suurin valmistusaine: Siipikarjanlihajauho (kananliha)
Proteiinia: 29 %
Ravaa: 18% 
Hinta: n. 33e / 10 kg
+hyvät valmistusaineet
+hyvä proteiiniprosentti
+hyvä rasvaprosentti
+lihapitoisuus 43%
-seuraajansa junior ja adult hinnaltaan alempia mutta ravintoarvoiltaan heikompia
-vertailun kallein 
Täytyy muistaa että nappuloiden lisäksi koiran ravintoympyrää kannattaa täydentää mm. raakalihalla, lohi-, auringonkukka- tai rypsiöljyllä, viileillä tms mieluiten päivittäin tai ainakin viikoittain.

Vaikka aluksi itse ajattelin syöttäväni jotakin näistä kolmesta vertailussa olleesta nappulasta, en päätynyt yhteenkään Lillyn kohdalla. Meillä on edelliset koirat aina syöneet Hauhauta joten päädyin myös nyt siihen. Aluksi syötin Hauhaun pentunappulaa, mutta koska se on kooltaan niin surkeaa siirryin pian ihan Hauhaun kana-riisiin. Kana-riisin proteiini ja rasva arvot on ihan muutaman prosentin alhaisemmat kuin monissa pentusafkoissa ja kalsium-fosfori suhde on ihan hyvä. Näin isolla pennulla kasvu tapahtuu hitaasti ja runsasenergisissä penturuuissa on aina liikasyötön vaara. Lisäksi Hauhaun kana-riisi on omalla kukkarolle just eikä melkein sopiva. Itse olen ollut ihan tyytyväinen omaan ruokavalintaani, sillä Lillyn paino on pysyny aisoissa, kasvutahti on sama kuin muilla penturuokaa syövillä sisaruksilla, turkki kiiltää ja ulostetta tulee kohtuullisesti ja kiinteänä. Lisäksi lähes päivittäin terästetään ruokaa myös öljyillä, lihoilla ja viileillä.
 


Ruoka aikaan paikalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti