tiistai 29. heinäkuuta 2014

Turkinhoito: helppoa vai hankalaa ?

Lyhyen turkin hoito on varmaan yksi mystisimmistä asioista päällä maan. Osa sanoo että lyhyt karva on yhtä työläs siinä missä pitkäkin, ja osa taas väittää että lyhyt turkki harvemmin tarvitsee mitään hoitoa. Moni lyhytkarvaisen koiran omistaja on varmasti huomannut sen että lyhyt karva ei ole sama asia kuin karvaton koti. Sekä spanielin että nyt molossimixin omistaneena voin sanoa, että kiertyvän karvan määrä nurkissa on suunnilleen samaa luokkaa molemmilla roduilla. Spanielilla karva oli ehkä paljon näkyvämpää, kun taas Lillyn pienet haivenet maastoutuvat hyvin lattiaan ennen kuin ottaa harjan esille. Vasta siivotessa lattioita peittävän karvan määrä paljastuu.
Oli karva sitten lyhyt, pitkä, kihara tai sileä kannattaa sitä ihon ja karvan hyvinvoinnin takia hoitaa säännöllisesti. Säännöllinen hoito säästää myös omia hermoja, sillä hoidettu turkki tiputtaa huomattavasti vähemmän karvaa kuin hoitamaton.

Koira tiputtelee kuollutta karvaa samaan tapaan kuin ihmiseltä tippuu kuolleita hiuksia. Kaikki lähtemässä oleva karva ei tipu heti vaan irtoilee hiljalleen. Nykyään on olemassa tietynlaisia karstoja, furminatoreita, jotka irrottavat tätä jo valmiiksi kuollutta mutta ei vielä irronnutta karvaa. Saman asian ajaa alunperin hevosten karvanlähdön helpottamiseen tarkoitettu laavakivi. Se poistaa karstan tavoin jo irtoamassa olevaa karvaa. Laavakivi on vain hieman karhea, joten ohutta karvaa kannattaa harjata varovasti ettei iho ärsyynny.
Toisena turkihoidon työvälineenä minulla on jouhesta tehty pehmeä harja. Sillä saa mukavasti kiiltoa turkkiin ja harjattua irtokarvaa pois. Lisäksi se on ilmeisesti myös mukavan tuntuinen, Lillyn eleistä päätellen.
Lisäksi vaikka hyvin hoidettu karva pitää itsensä puhtaana, kannattaa varata kotiin myös koirashampoota. Meillä ainakin käydään metsässä pyörimässä milloin elukoiden kakassa, milloin mädissä sienissä. Ja pelkkä vesipesu ei ihan sellaiseen lemuun auta.

Turkinhoidosta, kuten miljoonasta muusta asiasta, voidaan olla montaa mieltä. Se on myös yksi mietityimmistä kriteereistä koiraa hankkiessa. Oikealla asenteella turkinhoito ei kuitenkaan koskaan ole niin vaikeaa miltä se saattaa vaikuttaa.

Laavakivi, jouhiharja ja koirashampoo.
"Tämähän on aika yksinkertaista" tuumaa Lilly harjaus tuokion jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti