sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Kivaa Paracordista: koiran talutushihna kierrepunos


Antassusta saapui paketillinen kaikkea ihanaa. Kun huomasin että Lillyn pentupannasta alkaa säätövara loppumaan, mietin että voisin ihan itse askarrella vaaville uuden pannan ja hihnan. Käytin taluttimen ja pannan tekoon paracord eli laskuvarjonarua. Se on kestävää ja pestävää materiaalia, jota voi helposti yhdistää sulattamalla. Paracordia löytyy lähes missä tahansä värissä ja kuosissa, joten se on oiva valinta taluttimen tekoon. Tässä nyt vähän tutoralia siitä miten talutushihna syntyi. Itse tilanteessa oli vaikea ottaa valokuvia punonnasta, mutta yritin väsätä surkean paint kuvan vähän demonstroimaan. Ei kannata hermostua jos ei heti ymmärrä miten punos menee, sillä itse sain koittaa useaan kertaan enne kuin punos lähti kulkemaan oikein.

Noin 2 m kierrepunos talutushihnan tekoon tarvitset:

-2 x 3 metriä paracord narua
-liipasinlukon/muun lukon
-sytkärin
-sakset
-pihdit, pinsetit tai leathermanin

Aloittaessa sinulla on siis kaksi kolmen metrin mittaista narupätkää. Aloita hihnan teko viemällä molemmat narut lukon jalustimen läpi (ensimmäinen kuva vasemmalta). Tasaa narujen päät niin että lukko on tasan keskellä molempia naruja. Seuraavaksi yritän selittää parhaani mukana miten pudonta etenee. Otetaan siis ihan vasemmanpuoleinen nauhanpätkä (ekassa kuvassa vasen violetti) ja kierretään se takakautta vasemman keltaisen narun yli ja takakautta keskimmäisen (toinen violetti naru) päälle. Nyt sinulla pitäisi olla jotakin joka muistuttaa kuvaa kaksi. Toisessa vaiheessa otetaan oikeanpuolimmaisin naru (oikea keltainen) ja kiepautetaan se molempien violettien narujen takaa ja sitten keskimmäisen violetin narun päälle (kolmas kuva). Kolmas vaihe menee samalla tavalla kuin kaksi edellistä eli otetaan päällimmäiseksi jäävä naru (keltainen vasen) ja kiepautetaan se kahden vasemman narun takaa ja keskimmäisen keltaisen narun päälle (neljäs kuva).
Punosta jatketaan samaan kaavaan eli otetaan vuorotellen vasemmalta ja oikealta ylimmäksi jäävä naru ja kiepautetaan se kahden narun takaa ja keskimmäisen narun päälle.


Kun nauha alkaa loppua jätä jokaisen nauhan päähän n. 10 cm pala punomatonta nauhaa päättelyä varten. Taluttimeen saat kahvan niin että valitsen sopivan pituuden ja käännät nauhan sitten lenkille sopivasta kohtaa. Kahvaosuus kiinnitetään naruun niin että punot samanväriset langat jo valmiin punoksen "sisään". Eli pihtejä tai pinsettejä apuna käyttäen raotetaan yhtä punoksen silmukkaa ja pujotetaan narunpätkä sieltä välistä. Näin kahvaosuus kiinnittyy taluttimeen ja saat taluttimen pääteltyä. Itse punoin jokaista jäljelle jäävää narunpätkää n. 4 sentin matkan vanhan punoksen sekaan. Näin kahva ei varmastikkaan pääse irtoamaan. Kun olet punonut lankoja tarpeeksi vanhan punoksen sekaan langat päätellään niin,että päät leikataan ihan lyhyeksi,  jonka jälkeen päitä sulatetaan sytkärillä ja kiinnitetään joko toisiinsa tai punokseen. Sulatetun langan paineluun voi käyttää vaikka saksia tai sytkärin toista päätä. 

Tässä kuva päätellyistä langoista.



Tarkoituksena oli ensin tehdä paksumpaa punosta, mutta silloin hihnasta olisi tullut kamalan lyhyt koska mitoitin nauhan paksumpaan punokseen väärin. Näin pieneen punokseen oma 2 cm liipasinlukkoni jäi vähän liian isoksi ja punos pääsi "pyörimään" lukon jalustimessa. Korjasin asian punomalla jämäpaloista vahvistuksen lukon ympärille samaan tapaan kuin päättelyssä tehtiin. Lukko jäi silti hieman liian leveäksi. Tällaisessa hihnassa kannattaakin käyttää esim 1 cm lukkoja. Silloin pitää myös huomioida se että 1cm lukko sopii yleensä parhaiten pienille ja keskikokoisille koirille. Isoilla koirilla kannattaa käyttää järeämpiä lukkoja, sillä näiden taluttimien heikoin kohta on juuri se lukko.



 Tältä sitten näyttää valmis talutin. Ensimmäiseksi punontakokeiluksi ihan ok väkellys. Lukon päättelyt olisivat voineet olla nätimmät, mutta en jaksanut niitä enään alkaa purkamaan. Pienemmällä lukolla tästä saa ihan näppärän ja nätin taluttimen. Parin käyttökerran jälkeen voin sanoa että saa tästä ainakin paljon paremman pito-otteen kuin nahkahihnasta.
Seuraavaksi punotaan sitten pantaa :)

2 kommenttia:

  1. Miten tuo "käsilenkki" tehdään

    VastaaPoista
  2. Niin että yksinkertaisesti punotun pätkän pää käännetään lenksuksi ja päätellään hieman alemmas pätkään kiinni. Teet siis koko hihnasta haluamasi käsilenkin mitan pidemmän kun punot sitä.

    VastaaPoista